Eleven statues are found in the Asylum Dungeon in Baldur's Gate II: Shadows of Amn. Each requiures a certain item to be placed in the bowls they hold. Clicking on each statue will reveal a riddle which is a clue to the item to be placed in that statue's bowl. The eleven items which can be found in the chest in the middle of the room are:

Riddles[edit | edit source]

Starting with the statue to the right of the entrance, going clockwise.


Riddle 1Try to defeat me but try in vain. When I win, I end your pain.

Solution: Grinning Skull

Why: This riddle is about death. The skull is related to death.


Riddle 2: I have two heads but one body. The more I stand still, the faster I run.

Solution: Hourglass

Why: When the houglass stands still, the sand will run the fastest from one side to another.


Riddle 3: Always I do tell the truth, yet cannot speak. Look to me and see what really is.

Solution: Mirror

Why: A mirror shows how you look and is never wrong.


Riddle 4: Name me and so shall you break me.

Solution: The Gagged Man.

Why: The Gagged Man represents silence. As soon as you speak, silence is broken.


Riddle 5: I will save your life, but yet you can die by me. I settle disputes yet not with words.

Solution: Sword Medallion.

Why: A sword can save you and it can kill you. It's never used to solve a dispute with words.


Riddle 6: To those within the dungeon I am joy. To those fully beneath my gaze, I can be Hell.

Solution: Sun Medallion

Why: The sunlight is pleasant for prisoners locked up in the dark. The sun in a desert is deadly.


Riddle 7: I have seen the mountains rise. I have seen the fall of Netheril. You shall die but still shall I march on.

Solution: Sundial

Why: The Sundial represents Time. Time continues regardless of the events that may happen.


Riddle 8: Here, in this place, you swallow me. Yet, if I were more, I would swallow you.

Solution: Jar of Water.

Why: You can drink a glass of water. An ocean can swallow you easily.


Riddle 9: Two brothers we are, great burdens we bear, all day if we are bitterly pressed; yet this will I say - we are full at day, and empty when we go at rest.

Solution: Worn-out Boots.

Why: Boots are under pressure when someone walks in them and empty at night, when their wearer removes them.


Riddle 10: No beginning. No end. I am a symbol of the world's cycles.

Solution: Golden Circlet

Why: It is impossible to identify where a circle begins and ends.


Riddle 11: At night I come without being fetched, at day I am gone without being stolen.

Solution: Star Medallion

Why: Stars appear at night and are gone when the day arrives.

Reward[edit | edit source]

20,000 experience points, Sapphire Stone, and a Dusty Rose Ioun Stone.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.